![](/media/lib/74/vortex-01-29de68dee58f34cfc5ae3a4479042d96.jpg)
Test do badania inteligencji społecznej bakterii
26 stycznia 2011, 10:48Zespół naukowców z Izraela, Holandii, Rosji oraz Indii opracował test do oceny inteligencji społecznej bakterii. Uzyskane wyniki mogą m.in. doprowadzić do powstania nowych antybiotyków i bazujących na bakteriach ekologicznych pestycydów.
Zimna fuzja – sensacja czy oszustwo?
22 stycznia 2011, 19:06Niewiele rzeczy wywołuje w nauce takie emocje, jak zimna fuzja. Dałaby ona olbrzymie ilości taniej energii - ale nie ma pewności, czy w ogóle jest wykonalna. Większość doniesień o udanej zimnej fuzji okazała się oszustwem lub pomyłką. Dlatego trudno się dziwić sceptycyzmowi, wobec oświadczeń dwóch włoskich naukowców, którzy deklarują posiadanie działającego reaktora dokonującego syntezy jądrowej.
![](/media/lib/74/electronvort-4c9397b19e3b2e76e0cf9140997e0a3e.jpg)
Nanokratownica udoskonali mikroskop elektronowy
18 stycznia 2011, 19:05Uczeni z amerykańskiego Narodowego Instytutu Standardów i Technologii (NIST) znaleźli sposób na znaczące udoskonalenie transmisyjnych elektroskopów elektronowych. Tego typu mikroskop rejestruje elektrony przechodzące przez próbkę
![](/media/lib/72/brazowy-karzel-e2722bddc76039703d76271e0d29e3be.jpg)
Znaleziono "kamień z Rosetty" brązowych karłów
24 listopada 2010, 13:25Jak informuje Królewskie Towarzystwo Astronomiczne chilijsko-brytyjski zespół astronomów znalazł "kamień z Rosetty" zimnych brązowych karłów (gwiazdy karłowate typu T). Uczeni pracujący pod kierunkiem Avrila Day-Jonesa z Universidad de Chile trafił na wyjątkowy układ gwiazd składający się z bardzo zimnego bogatego w metan brązowego karła oraz białego karła.
![](/media/lib/26/1208774813_456573-975b555ee645b9313735d330b66c05c9.jpeg)
Protest głodowy przeciwko Google'owi
9 listopada 2010, 12:15W Chinach rozpoczął się strajk głodowy wymierzony przeciwko... Google'owi. Przed siedzibą wyszukiwarkowego giganta protestuje 200 osób, z czego około 40 podjęło głodówkę.
![](/media/lib/28/siec-spoleczna-0f0b8cdb94df3ff6b5c083af2d4481b7.jpg)
Nadchodzą "kradzieże rzeczywistości"?
8 października 2010, 14:48Yaniv Altshuler i jego koledzy z Ben Gurion University prognozują, że w przyszłości pojawi się szkodliwe oprogramowanie, które będzie kradło informacje o naszych zachowaniach i powiązaniach społecznych. Obecnie szkodliwy kod kradnie nasze hasła, e-maile, nazwiska, numery kart kredytowych czy kont bankowych.
![Baterie słoneczne](/media/lib/65/ogniwo-sloneczne-24bff86b495d349a81a625ae8902b35e.jpg)
Ogniwa słoneczne z… drukarki
30 września 2010, 14:40Komercyjne baterie słoneczne, mimo wielu ciekawych odkryć, wciąż nie powalają swoją wydajnością, a przez to również opłacalnością. Być może szybciej od paneli wysokowydajnych doczekamy się mniej efektywnych, ale za to bardzo tanich.
Wytrzymałe nanostruktury z aminokwasów
30 września 2010, 14:08Postęp w dziedzinie nanotechnologii odbywa się dwiema ścieżkami - jedna bazuje na elementach syntetycznych, najczęściej metalowych, druga wykorzystuje substancje organiczne. Nanocząstki organiczne oferują możliwość ścisłego dopasowywania i wykorzystywania właściwości chemicznych, niestety elementom metalowym ustępują pod względem wytrzymałości mechanicznej. Izraelscy uczeni stworzyli nanomateriał, łączący najlepsze cechy struktur organicznych i metalicznych.
![](/media/lib/43/piasek-i-roslina-401c1d2512e7fda6fc61caf130eddff6.jpg)
Ludzie bronią się jak rośliny
27 września 2010, 11:02W walce z wirusami nasz organizm wykorzystuje m.in. przeciwciała czy inteferon. Ostatnio Holendrzy odkryli, że u ludzi występuje system odpornościowy zidentyfikowany wcześniej u roślin. Esther Schnettler z Uniwersytetu w Wageningen i prof. Ben Berkhout z Akademickiego Centrum Medycznego w Amsterdamie zauważyli, że białko używane przez wirusy roślinne do przezwyciężenia obrony gospodarza upośledza również walkę z wirusem HIV u ludzi.
![](/media/lib/52/mleko-60d7de22a97e3d5cfb8ec25b197577bd.jpg)
Mleko pomaga w odchudzaniu
22 września 2010, 08:39Ludzie, którzy odchudzając się, piją mleko lub jedzą nabiał, tracą średnio na wadze więcej niż osoby spożywające niewiele bądź rezygnujące w ogóle z produktów mlecznych (American Journal of Clinical Nutrition).